zajímavá místa a příběhy v Úvalech a okolí...

Vůdčí osobnost české architektury a úvalský rodák Prof. Miroslav Masák

1 komentář
Přemýšlím, že poprvé píšu o někom, kdo tu s námi stále žije. Obvykle to byla nějaká historická postava, ale tentokrát jsem se potkal s velkou úvalskou osobností naživo. Minulý týden jsem měl možnost s pár lidmi posedět "na drinku" s legendou architektury s Miroslavem Masákem. U něho stačí říci obchodní dům Máj, Ještěd nebo rekonstruovaný Veletržní palác a hned je to jasné. Jestli to čte někdo, kdo minimálně v jedné z těchto staveb nikdy nebyl, tak doporučuju doplnit vzdělání:)

Miroslav Masák 2010 - Krásný ztráty [pořad].Režie Tereza Kopáčová. Česko: Česká televize 2010
Kdo to tedy je prof. Miroslav Masák? Narodil se v roce 1932 v Úvalech. Vystudoval Fakultu architektury na ČVUT a absolvoval s projektem plaveckého stadionu do Prahy-Podolí. Poté byl jedním ze zakládajících členů novátorského projektového ateliéru SIAL. Pod touto značkou vniklo právě několik, pro Českou republiku téměř nepostradatelných staveb, jako je obch. dům Máj nebo Ještěd. Neofunkcionalistický obchodní dům Máj, kde je Masák spoluautorem, byl ve své době naprosto přelomový high tech počin s hromadou nových technologií a právem přitahoval pozornost západních medií. Zimní středisko a vysílač Ještěd, na kterém Masák spolupracoval, není nutné představovat. Liberec by bez něj nebyl Libercem jak ho známe. S podporou ateliéru Miroslav Masák založil a několik let vedl ŠKOLKU – samostatný koncepční ateliér mladých absolventů škol architektury. Pak už jen zkratkovitě, protože by to vydalo na menší knihu. Politické prověrky a nelibost režimu, která potkala snad každého, kdo neohnul záda. Angažmá v Občanském fóru, jmenování poradcem prezidenta republiky Havla a pověření dalším rozvojem Pražského hradu. K tomu spousta cen a ocenění u nás i v zahraničí a mnoho dalšího. Toto je všechno prof. Miroslav Masák, kterého můžete v Úvalech běžně potkat na ulici.
Za mě snad jedna osobní. Přijde mi, že tyhle geniální lidi, jež práce neskutečně baví prostě nestárnou. Tipoval jsem mu tak max 70 let a ono 83.

Několik rozhovorů s Miroslavem Masákem na Aktualne.cz, Liberec, Deník.

  • Líbí se vám tento článek? Dejte nám o tom vědět...

1 komentář :