zajímavá místa a příběhy v Úvalech a okolí...

Úvalská výtvarnice Hluchaničová kreslila s oscarovou legendou Genem Deithem

Žádné komentáře
Určitě znáte králíky z klobouku Boba a Bobka, Štaflíka a Špagetku nebo pana Pipa. Za oceánem zase děti znaly třeba nešťastníka Nudnika. Toho distribuovalo studio Paramount a v roce 1965 byl dokonce nominovám na Oscara.


A v tomto všem a mnoha dalším má prsty i úvalská výtvarnice Miluše "Milka" Hluchaničová. Ta se narodila roku 1940 v Úvalech a dalších 29 let to byl její domov. Studovala střední umělecko-průmyslovou školu a po maturitě nastoupila do studia animovaných filmů - Bratři v triku. Právě tady měla možnost se potkat a spolupracovat s legendou animovaných filmů Genem Deitchem.

Zdenka Deitchová, Miluše Hluchaničová a Gene Deitch ( 1976 Kratky Film), zdroj: awn.com
Jeho příběh je zajímavý sám o sobě, ale to by bylo na dlouho. Byl to asi nejdéle žijící Američan v komunistickém Československu. Přijel pracovně na 10 dní, ale našel si tu ženu a už tu zůstal. V roce 1960 tu vytvořil film Munro, který získal Oscara za nejlepší animovaný film. Po tomto úspěchu se k nám do Prahy hrnuly zakázky na nové díly ikon, jako je Tom a Jerry nebo Pepek námořník. Pro výtvarníky "cartoons" není kromě Disney postaviček a Simpsonů asi nic většího a pro Prahu a české kreslíře to byla obrovská pocta.
Ale zpět k Miluši Hluchaničové. Ta spolupracovala na desítkách kreslených krátkých filmů pro československý i americký trh (výčet na FDb, IMDb) a její poslední film server IMDB datuje do roku 2006. Kromě těch slavných mi v hlavně asi nejvíce ulpěla hororová pohádka Mrňous a čarodějnice. Určitě jste také viděli. Kde v Úvalech téměř třicet let bydlela jsem nezjistil. Pokud to víte a nebo se máte kde zeptat, zkuste to.... a když uspějete napiště mi prosím :)









  • Líbí se vám tento článek? Dejte nám o tom vědět...

Žádné komentáře :

Okomentovat