zajímavá místa a příběhy v Úvalech a okolí...

7. května 1945 - německé vojsko okupuje Úvaly

Žádné komentáře
I ráno 7. května 1945 zůstávají úvalští revolucionáři schovaní před Němci v lesích a okolních vsích.
Německá posádka, která předešlý den dobila Úvaly je posilována dalšími dorazivšími oddíly až na cca 600 mužů pod velen
ím poručíka Meinela. Opět si zabrali budovu měšťanské školy na náměstí, odkud řídí svoje operace. V Úvalech je skoro klid před bouří. Proti tak velké síle nepřítele se nedá skoro nic podnikat.
Barikády ve městě jsou odstraněny tak, aby po silnicích mohla projíždět jak vojenské technika tak vozy utíkajících Němců, kteří se snaží dostat co nejvíce na západ do zajetí k Američanům.
Dopoledne byli německými vojáky zatčeni představitelé Národního výboru J. Rýdl – ředitel školy a Ing. L. Dráb – odborný učitel a po chvíli i Adolf Martínek, účastník včerejších bojů, který se v noci tajně vrátil domů, ale byl udán F. Havránkem. V prostorách německé posádky jsou střídavě vyslýcháni, vyhrožují jim smrtí a střídavě jsou mučeni. Dráb i Rýdl jsou později propuštěni. A. Martínek zůstává v zajetí. Po Úvalech se šíří zpráva o tom, že byli ve škole Němci mučeni.
Před půlnocí byli v místnostech Národního výboru zatčeni skauti a dobrovolníci Bohumil Jandourek, Jaroslav Michálek a Karel Marčin, kteří zde konali zdravotní službu a Němci je považovali za partyzány. Všichni tři byli odvedeni do měšťanské školy.

Online sledujte zde.
  • Líbí se vám tento článek? Dejte nám o tom vědět...

Žádné komentáře :

Okomentovat