zajímavá místa a příběhy v Úvalech a okolí...

8. května 1945 - den odjezdu německých vojsk

Žádné komentáře
Úterý 8. 5. brzy ráno jsou rukojmí Bohumil Jandourek, Jaroslav Michálek, Karel Marčin a Adolf Martínek naloženi do přistaveného nákladního vozu a odvážení na Úvalák za lesovnu.
Na tyto okamžiky vzpomínal pan Adolf Martínek následovně: "Před příchodem nacistů a obsazením města po srážce na Stříbrňáku, odešel jsem, jako mnozí jiní občané, do Škvorce a odtud dále na Hradešín. Od úředníka na poštovním úřadu jsem se dověděl, že Úvaly byly znovu obsazeny nacisty, kteří zde vyhlásili stanné právo a zahájili zatýkání a vraždění obyvatel. Po této zprávě jsem se rozhodl k návratu domů, kam jsem se dostal ještě v neděli před 7. hodinou večerní liduprázdnými ulicemi. Chystal jsem se právě pojíst večeři, kterou mi žena připravila, když do bytu vtrhli fašisté a odvedli mě do školy, kde jsem byl uvězněn i s dalšími lidmi. Ráno nás vyhnali před školu a donutili nastoupit do připraveného vojenského vozidla. Zavezli nás na Úvalák za lesovnu. Tušil jsem, co přijde. Porazil jsemnejbližšího fašistu a dal se na útěk k lesu, dostihly mě však německé kulky a těžce zranily..."
Pan Martínek zvládl s prostřelenou plící doběhnout až do Malých Jiren, kde se mu dostalo prvního ošetření a díky své odvaze jako jediný přežil.
Ferdinand Birke ještě v brzké noci 8. 5. 1945 byl ve škole zjistit stav zatčených. Poručík Meinel ale odmítá toto řešit. Později Meinel prohlašuje, že byli propuštěni a odešli směrem k Chroustovům. I přes vyhlášené pátrání místním rozhlasem a telefonicky v okolních obcích je nikdo neviděl.
Po ránu vyzývá místním rozhlasem poručík Meinel místní občany, aby odevzdali veškeré zbraně pod pohrůžkou zastřelení rukojmí. Někteří občané provokativně přinášejí i vzduchovky a vojáci je odmítají.
Kolem poledne je ohlášena rozhlasem německá kapitulace. Představitelé revolučního národního výboru, Ing. Ladislav Dráb, již jako třetí předseda, a Ferdinand Birke, obnovují jednání s poručíkem Meinelem a žádají o složení zbraní, ten se ale nechce vzdát civilům. Za tím účelem byl povolán ze Škvorce štábní kapitán Kučera, který společně s K. Mandou a strážmistrem Volencem vybízí německou posádku ke složení zbraní. Poručík Meinel odjíždí do Č. Brodu, aby získal souhlas svého velícího důstojníka.
Po návratu poručík Meinel odmítá kapitulovat a při otázce na stav pohřešovaných a dává Úvalským své čestné slovo, že jeho rota nikoho nezastřelila. V 17 hodin opustil poručík Meinel s německou posádkou Úvaly, aby se pokusili vzdát americké armádě. Spolu s Němci z Úval odjíždějí konfidenti Bambas a Havránek.
Na náměstí se začínají zase scházet občané Úval, prohledává se opuštěná škola a hledají se pohřešovaní. V tom přijíždí po zuby vyzbrojená jednotka SS, která se chtěla připojit k Meinelovi, a vyklízí náměstí a zahání občany z ulic. Ale i ta po několika hodinách před blížící se tmou odjíždí.

Noc minula poměrně klidně.

Online sledujte zde.

  • Líbí se vám tento článek? Dejte nám o tom vědět...

Žádné komentáře :

Okomentovat