zajímavá místa a příběhy v Úvalech a okolí...

Místo seskoku parašutistů Gabčíka a Kubiše z operace Anthropoid

Žádné komentáře
Velký omyl v navigaci způsobil, že kousek (na mapě) od Úval za mrazivé noci 29. prosince 1941 ve 2:24 přistáli parašutisté Gabčík a Kubiš. Místo na východ od Plzně se objevili na východ od Prahy u obce Nehvizdy. Dočasný úkryt jim poskytl, dnes již neexistující, nedaleký lom "Skály" mezi Horoušany a Nehvizdy. Jen díky velké odvaze a pomoci místních lidí, za což část zaplatila životem, mohla operace Anthropoid dále pokračovat. Vyvrcholila v květnu 1942 atentátem na zastupujícího říšského protektora a šéfa RSHA Reinharda Heydricha.
Později se dokonce spekulovalo, že Nehvizdy měly obrovské štěstí. Mohl je totiž čekat osud podobný Lidicím nebo Ležákům. Po antentátu i v Nehvizdech probíhalo velké vyšetřování a říka se, že gestapo hledalo úkrytou výstroj parašutistů. Kopalo na správných místech, ale jen velkou náhodou ji nevykopalo. Není težké si domyslet, co by se stalo, kdyby hledání bylo úspěšné. V Lidicích stačilo k úplnému vyhlazení mnohem méně. 
 


K místu nevede žádná turistická stezka. Pokud pojedete od Horoušan směrem na Nehvizdy, tak zastavte před dálničním mostem a odtud je to doleva již jen pár set metrů pěšky podél dálnice po betonové cestě.













  • Líbí se vám tento článek? Dejte nám o tom vědět...

Žádné komentáře :

Okomentovat