zajímavá místa a příběhy v Úvalech a okolí...

Úvalská rozhledna na Vinici

Žádné komentáře
Aktualizováno 27.4. 2015 - Janu Černému ze spolku PRO Úvaly se podařilo dohodnout s operátory a už ve čtvrtek 30.4. v 16 hodin bude rozhledna otevřena v neomezeném provozu :) Velký dík patří také paní Kopecké a všem ostatním co se na otevření podíleli.


Na nejvyšším místě Úval - vrchu Vinice stojí od dubna 2013 rozhledna Vinice (na mapě). Nachází se v nadmořské výšce 295m a název vychází ze starého vinohradu který se rozkládal na jižním svahu kopce.



Rozhlednu tvoří kovová konstrukce vysoká 36 metrů a je součástí telekomunikační veže mobilních operátorů. Vyhlídková plošina pro návštěvníky je ve výšce 21 metrů. Při dobré viditelnosti je možné vidět horu Říp, Malý a Velký Bezděz nebo liberecký Ještěd. Směrem na Prahu je dobře vidět Žižkovský vysílač.


Návštěvníkům se měla rozhledna slavnostně otevřít 28. června 2013. Město se ale nedohodlo s operátory na znění smlouvy o provozu a odložilo otevření na neurčito.



Natěšení návštěvníci patrně dali najevo co si o tom myslí a poradili si sami. Proto je dnes rozhledna bezproblému přístupná, protože chybí vstupní oplocení u dvířek. Lidé ji bežně využívají, proto myslím, že oficiální otevření dnes již nikoho netrápí.


Přestože je rozhledna i v turistických mapách nevede k ní žádná značená stezka. Je dobře přístupná pěšky z náměstí (cca 10 minut) a zvláště večer nabízí úžasné výhledy.







  • Líbí se vám tento článek? Dejte nám o tom vědět...

Žádné komentáře :

Okomentovat