zajímavá místa a příběhy v Úvalech a okolí...

Unikátní románská bazilika Nanebevzetí Panny Marie v Tismicích

Žádné komentáře
Necelých 10 kilometrů od Úval se nachází jedna z nejvýznamnějších románských památek v ČR. Tismická bazilika (na mapě) je románský kostel bazilikálního typu z druhé poloviny 12. století, který se s drobnými úpravami dochoval dodnes v téměř původním stavu.



Mezi nejcenější historické artefakty bazilky patří Tismická Madona. Je to vyřezáváná dřevěná, 1.48m vysoká socha Panny Marie s Ježíškem, pocházející z doby okolo roku 1420. Údajně ji sem přinesli mniši, kteří utíkali před husitským vojskem. V Tismicích pak byla několik staletí a jsou ji přisuzovány nadpozemské vlastnosti. Prý uměla léčit slepotu nebo ochraňovala Tismice od tažení husitů a později i švédů, která se vždy záhádně Tismocím vyhnula. Paradoxem je, že socha přežila v Tismicích vojenská tažení a světové války, ale nepřežila a revoluci a rok 1990, kdy byla ukradena. Od té doby je nezvěstná. Vidět tak dnes můžeme jen kopii původní sochy umístěnou v kouřimském muzeu.


 
Další zajímavostí baziliky je jeden z nejstarších zachovalých zvonů na Kolínsku zavěšený v severní veži, zhotovený v roce 1442.






Ve zdech baziliky je i několik náhrobků místních lidí. Tento je rolníka Františka Nehasila z roku 1865.





  • Líbí se vám tento článek? Dejte nám o tom vědět...

Žádné komentáře :

Okomentovat