zajímavá místa a příběhy v Úvalech a okolí...

6. květen 1945 - den německého útoku na Úvaly

Žádné komentáře
O půlnoci z 5. na 6. května se z Úval stáhla německá posádka do Českého Brodu. To bylo povelem k stavbě barikád na přístupech do Úval, podminování železničních přejezdů (tehdy jich bylo více) a podminování mostu Na Stříbrňáku (neexistující most za dnešním hřbitovem). V poledne se nad městečkem objevila dvě průzkumná letadla a po poledni se objevila první německá hlídka, která se hned po pár výstřelech úvalských obránců stáhla.
Kolem 13. hodiny se objevily 2 německé tanky a obrněné vozidlo. Po krátké přestřelce u mostu Na Stříbrňáku Němci ustoupili. V 15 hodin však začal generální útok s kolonou tanků a děly. Obrana Úval se zhroutila a obránci ustupovali směrem k Újezdu nad Lesy. Bylo zastřeleni 3 obránci u hřbitova a jeden občan v Alešově ulici. Němci také zajali desítky úvalských mužů a drželi je v jedné hospodě.
Přinášíme autentickou vzpomínku z té doby: 
...museli jsme všichni do hostince Sechtrových. Před budovou tam stály pyramidy pušek. Mohli jsme si myslet cokoliv. V sále nás bylo plno. Po nějaké chvíli vstoupil poddůstojník, prohlíží si nás, ukazuje na jednotlivce a počítá: "Eins, zwei, drei, ....", do deseti. Odpočítané muže odvedl. Za chvíli se výjev opakoval. Trnuli jsme, kdy dojde na nás ostatní. Před hostincem bylo vidět předsedu správní komise F. Birkeho, vykládajícího cosi německému důstojníkovi. 
Co se však nestalo! První parta deseti se po chvíli vrátila. Naši zvědavost uklidnili, když nám řekli, že nosili od řezníka Poupy k Chroustovům maso na večeři vojákům. 
Bylo asi půl deváté večer. Dostavil se německý důstojník a nařídil, abychom se tiše a co nejrychleji rozešli domů. Předsedovi Birkemu se totiž výbornou němčinou podařilo Němce přesvědčit, že obě barikády postavili cizí partyzáni a nikoliv úvalští občané.

Po zbytek dne byla posilována německá posádka a obyvatelé byli nuceni odstraňovat překážky a barikády, který předešlý den postavili.

Online sledujte zde.
  • Líbí se vám tento článek? Dejte nám o tom vědět...

Žádné komentáře :

Okomentovat