zajímavá místa a příběhy v Úvalech a okolí...

5. květen 1945 - revoluce den 2.

Žádné komentáře
Co se stalo v Úvalech 5. května 1945? Brzo ráno se objevila československá vlajka na obecním úřadě a byl ustaven Národní výbor v čele s ředitelem školy panem Rýdlem. Na náměstí se zároveň srocují občané. Delegace Národního výboru během dopoledne vyzvala německou posádku sídlící ve škole ke složení zbraní a k odchodu. Německá posádka to odmítne, ale německé hlídky dál prochází městečkem. Nemají však námitek proti vyvěšování vlajek.

Dopoledne jsou zajišťování úvalští Němci a jeden konfident. V poledne volá Praha o pomoc a někteří muži nasedají do posledního vlaku směr Praha, jiní jedou na kole pomoci hlavně rozhlasu.
Hodinu po poledni přijíždí na nádraží osobní vlak, který má i tři vozy plné zbraní a munice. Občané a železničáři je odpojí a zbraně vykládají, Toto vyzbrojování však brzy zatrhnou němečtí vojáci. Odpoledne je také přerušena železniční doprava. Dvoukolejná trať je přerušena u hřbitova a u Klánovic.
Kolem 4 hodiny odpolední dochází ke střetu (zatím neozbrojenému) s německou posádkou. Ta přebírá kontrolu nad městem. Národní výbor reaguje tím, že vyhlašuje mobilizaci všech důstojníků a poddůstojníku do 35 let. O půlnoci se německá posádka odebírá ke svému velitelství v Českém Brodě. Úvaly jsou tak v noci z 5. na 6 května prosté okupantů. Odchod německé posádky je také povelem k přípravě na obranu Úval, která se začne odehrávat nad ránem 6. května.

foto archiv města Úvaly - kroniky

Online sledujte zde.
  • Líbí se vám tento článek? Dejte nám o tom vědět...

Žádné komentáře :

Okomentovat