zajímavá místa a příběhy v Úvalech a okolí...

Udolím Šembery pro poklad cisterciáků

Žádné komentáře
Pár minut jízdy od Úval můžete zažít atmosféru šumavských údolí. Říčka Šembera vytváří kousek od Doubravčic asi nejhezčí údolí široko daleko. Velmi tak připomíná místa někde v podhůří Jizeských hor nebo Šumavy. K vidění je zde i spousta chráněných rostlin a živočichů.

 
První trampské osady tu vznikaly už za první republiky, kdy sem pod širák chodili spávat trampové z Českého Brodu, Prahy, Kolína a okolí.



Pokud si chcete místní údolí projít je nejlepší z Úval vyrazit směrem na Doubravčice. Auto doporučuji nechat u výborné cukrárny (na mapě) a poté pokračovat po žluté turistické až na rozcestí Na Zámkách. Tady uz začíná udolí v celé svojí kráse. Je zde spousta lávek a mostků, vodopádů z kamení a úžasné výhledy do údolí.







Od rozcestí pokračujte po červené podél říčky až na rozcestí Na Šembeře. Tady asi 100 metrů od rozcestníku se můžete podívat na jeden z Lichtenštejnských kamenů. Leží tam už přes 120 let a nápis je ješte velmi dobře čitelný. Na rozdíl od toho u Úval je i v češtině.


Odtud se můžete vrátit po žluté zase na výchozí rozcestí Na Zámkách. Po cestě minete zříceninu hradu Šember, kde se dochovaly už jen terenní náznaky. K hradu se váže i legenda o tajném pokladu.

O tajném pokladu cisterciáků

Českobrodský děkan byl povolán do Doubravčic k umírajícímu a vyslechl si tajemství o ukrytém pokladu, předávané v rodině po generace. Slíbil počkat 20 let a dodržel to. Pak se vrátil a na popsaném místě kopal, ale s povolením jen na jeden den. Přes velkou dřinu poklad nenašel a odjel s nepořízenou. Další povolení k výkopům na hradě již od tehdejšího majitele knížete Lichtenštejna nedostal. Poklad tam leží dodnes.







Celý okruh má cca 5 kilometrů, proto ho zvládne opravu kazdý. Rozhodně stojí za to.




  • Líbí se vám tento článek? Dejte nám o tom vědět...

Žádné komentáře :

Okomentovat