zajímavá místa a příběhy v Úvalech a okolí...

Škvorecký zámek bude již brzy chloubou obce

Žádné komentáře
Co jako úvalák trochu závidím Škvorci je starý zámek. Máme v Úvalech sice místo, kde stával hrad, ale aktuálně na něm stojí kadibudky chatařů a jako hrad to už dávno nevypadá. Proti tomu ve škvorci stojí zámek jak z pohádky a nyní se stává chloubou obce a lákadlem pro turisty.



Jedná se o nejstarší památku ve Škvorci a původně to byl také hrad. Založen byl někdy ve druhé půlce 13. st.významným zemským úředníkem Domaslavem. V letech 1532-50 jej zase Zikmund ze Smiřic přestavěl na reprezentativní renesanční zámek. Mezi další majitele a správce patřil Albrecht Jan Smiřický ze Smiřic a později i Albrecht z Valdštejna. Po švédském vydrancování v roce 1639 ležel zámek dlouho v troskách. Zámek zachránila až Marie Terezie kněžna Savojská roz. Lichtenštejnská, která bydlela tu také okolo po roce 1729 dlouho dobu bydlela.

Škvorec 1881“ od Bernau F. – 1881 Schlossen Bohmen
Během porevolučních let zámek výrazně chátral, až z něj zbyla téměř ruina. Nyní již opět získává svoji původní podobu díky přestavbě nových majitelů. Po dokončení rekonstrukce by měl zámek částečně sloužit jako obydlí nových majitelů a část bude zpřístupněna veřejnosti.Vzniknout by mělo i muzeum včetně expozice o historii zámku. Chybět by neměla ani galerie a obřadní síň.



Jak už to tak bývá, k zámku se také váže pověst o Bílé paní. Prý se tu zjevuje přízrak původní majitelky knežny Marie Terezie Savojské. V komíně zámku údajně také sídlí drak, hlídač městyse, který zanechává ohnivou stopu nad škvoreckými zahradami.

Fotoreportáž z ojedinělé prohlídky v září 2014 >>
  • Líbí se vám tento článek? Dejte nám o tom vědět...

Žádné komentáře :

Okomentovat