zajímavá místa a příběhy v Úvalech a okolí...

Farář a spisovatel Alois Dostál

Žádné komentáře
Až půjdete přes úvalské náměstí, zastavte se u výrazného světlého domu č.p 45.  Je to úvalská fara, kde si na průčelí domu, můžete všimnou busty šestého úvalského faráře Aloise Dostála.



Cesta k samostatné úvalské faře byla v minulosti poměrně složitá. Dlouhá léta, až do roku 1343 patřily Úvaly k farnosti v Horkách a později k farnosti tuklatské. Po obnovení hradešínské farnosti roku 1734, jsme přešly pod Hradešín. I ten byl stále Úvalům velmi daleko a tak žádali úvalští samostatnou duchovní správu. Vyhověno jim bylo v roce 1856 a po dlouhém hledání byl zakoupen statek č.p. 45. Byla zde vystavěna jednopatrová budova, na jejíž stavbu přispěl i císař Ferdinand I. Od roku 1856 na faře působilo hned několik farářů, až sem roku 1906 nastoupil asi nevýraznější Alois Dostál.

sbírka J. Štorka

Ten, co by farář, ale i literární a divadelní autor zde byl velmi činný, proto i většina děl pochází právě z této doby. Psal povídky a divadelní hry převážně z lidového prostřední nebo s historickou tématikou. V Úvalech byl velmi oblíbený a snad nebylo spolku, kde by se neúčastnil. Krom toho hrál s ochotníky divadlo nebo přednášel s dětmi v Úvalech i okolí. Je také autorem první knihy o Úvalech z roku 1914 s názvem "Ouvaly". Jeho spisy vyšly i v ameriském časpise "Hlas". V roce 1928 na oslavu svých 70tých narozenim byl pražských arcibiskupem jmenovám čestným konsistoriálním radou. Zemřel o pár let později, 13.6 1934 v Úvalech. Z jeho pohřbu se dochovala fotografie i smuteční oznámení.

sbírka J. Štorka


sbírka J. Štorka
 
Jeho literární činnost byla oceněna ministerstvem školství a 14. června 1936 mu byla na farním úřadě slavnostně odhalena bronzová busta. Tu však čekal ještě zajímavý osud. V Úvalech vydržela jen pár let, než byla za protektorátu zkonfiskována pro válečné účely. Po osvobození se do Úval busta  naštěstí vrátila zpět.



Ze života A. Dostála se dochovalo spousta písemnosti. Ve sbírkách je má místí rodák pan Jíří Štork.







  • Líbí se vám tento článek? Dejte nám o tom vědět...

Žádné komentáře :

Okomentovat