zajímavá místa a příběhy v Úvalech a okolí...

Bizarní skalní útvary a rituální obětní jámy na Klepci

Žádné komentáře
Je to z Úval 5 minut autem nebo 20 minut na kole a přesto Klepec hodně lidí nezná. Přitom je to skvělé místo na relaxaci, úžasné výhledy do okolí nebo i pátrání po prastarých obětních rituálech.
Klepec je lesnatý vrh s nadmořskou výškou 358 m, jež byl vyhlášen roku 1977 přírodní památkou. Na vrchu je možné vidět zajímavé bizarní skalní útvary, vzniklé dlouhodobým zvětráváním zrnité říčanské žuly. Největší z kolosů je 7 metrů vysoký „Slouha“. Ten byl v roce 1920 přeměněn na Památník svobody a na připevněné desce jsou uvedena jména občanů Přišimas, kteří padli během 1. světové války.


Celá přírodní památka Klepec má dvě části, které spojuje polní cesta. Z této cesty jsou nádherné výhledy do okolí a pokud je jasno je vidět Říp, Bezděz, Žižkovský vysílač nebo chvaletická elektrárna.



Ve druhé části jsou další jen o něco menší kolosy nazývané "Stoh slámy" nebo třeba "Obří záda". Na jejich vrcholu se nalézají prohlubně označované za obětní mísy spojované s pověstmi o pohanských obřadech.




V blízkosti kamenů je několik jezírek, kde rostou a žijí chráněné rostliny a živočichové např. masožravka Bublinatka jižní nebo chráněná Užovka obojková. Byl jsem tu několikrát snad ve všech ročních obdobích, ale nikdy jsem užovku nepotkal. Je hodně plachá, tak se nebojte.


A jak je to s těmi obětními jámami? Bulvární deníky označují obětní jámou skalní mísy na vrcholcích kolosů. Ty tam skutečně jsou, ale vznikly jen zvětráváním povrchu. Na jeden z kolosů jsem v létě vylezl a na obětní jámu to nevypadalo. Ale jak mi popsal Jan Psota ml. skutečné obětní jámy tu byly. Nález z roku 1927 se netýká přírodně utvořených skalních mis na vrcholech balvanů, ale obětních jam zahloubených do země. Ve zmíněném roce bylo na Klepci v lokalitě PP Klepec II odhaleno 8 jam s kosterními a keramickými artefakty z doby římské a stěhování národů, které spadají do plaňanské skupiny grossromstedské kultury, pro představu období druhé poloviny 1. století před Kristem. Z keramiky byly nalezeny 4 nádoby - pohárky obrácené dnem vzhůru.

Skalní mísa na vrcholu balvanu


  • Líbí se vám tento článek? Dejte nám o tom vědět...

Žádné komentáře :

Okomentovat