zajímavá místa a příběhy v Úvalech a okolí...

Spisoval a malíř František J. Havelka měl vilu v Úvalech

1 komentář
RNDr. František Josef Havelka alias Proboštovský je trochu opomíjená osobnost spojená s Úvaly. Přitom jeho honosná vila, kde nějaký čas žil, dominuje jedné z nejkrásnějších části Úval.


Oproti dobové fotografii je vila dnes trochu upravená, ale původní ráz zachovává.

Fotografii zaslal Lukáš Rubeš - Uvaly.cz
Tento všestranně nadaný člověk se narodil se roku 1882 v Proboštově. Vedle svého jména by mohl mít uvedeno spisovatel, malíř, grafik, zeměpisec, publicista, vynálezce nebo tajemník ministra první Československé vlády. Vyučil se litografem a absolvoval Vysokou školu výtvarných umění v Lipsku, kde se stal asistentem královské akademie pro grafická umění. Pak odešel do Ruska a na začátku století se stal profesorem v Tbilisi na Kavkaze, později v roce 1913 ještě dva roky v sibiřskému Tomsku. Před vypuknutím války byl obžalován z velezrady a internován v Rakousku. Z této internace se dochovala i dobová fotografie, F.J.Havelka je prostřední ležící postava.

Zdroj: Dreyblatt.org
V roce 1917 byl poslán jako vojín na italskou frontu. Po převratu se stal tajemníkem ministra Československé vlády. Své zážitky a zkušenosti popsal v několika knihách např. Zápisky z vyhnanství, Děti mučedníci, Na italskou frontu a zpět apod. Byl také autorem několika patentů (dochované naskenované dokumenty ( 1, 2, 3), jež znamenaly velký pokrok v grafické a reprodukčním oboru. Zemřel v Teplicích 27. září 1947.
  • Líbí se vám tento článek? Dejte nám o tom vědět...

1 komentář :