zajímavá místa a příběhy v Úvalech a okolí...

Popraviště u Českého Brodu

Žádné komentáře
V sobotu jsem byl na muzejní noci v Českém Brodě. Kromě vystaveného pokladu mě zaujaly i dvě staré mapy. Pochází z 1. vojenského mapování, někdy okolo 60.-80. let 18. století a na jedné z nich je možné vidět českobrodské popraviště. Je označeno šipkou, pod kterou je ještě patrný nápis "galgen" (šibenice) a červený symbol.


O tom co se tam dělo se asi není nutné rozepisovat. Odsouzení zde prožívali poslední kruté okamžiky svého života a samotná smrt pro ně často byla vykoupením. Český Brod svého vlastního kata prý neměl, protože to byl celkem drahý špás, ale půjčoval si ho z okolních měst. Dokonce se traduje historka, že kata spěchajícího s doprovodem na jednu popravu přepadli lupiči. No to mu se říká fakt smůla. Kat zločince zpacifikoval a vzal s sebou :)
Ale zpět na popraviště. Co je tam asi dnes? To mě moc zajímalo a proto jsem překryl novou mapu tou starou a čekal co vypadne. Rovnou říkám, že to není jednoduché. Mapy mají odstup skoro 250 let a 1. vojenské mapování dělali důstojníci metodou "od oka". Take i kdyby hlavní cesty reálně seděly na milimetr na mapě nemusí. Hlavní bod bylo českobrodské náměstí a velké tahy přes město. Ty sedí celkem dobře. Tak mrkněte.


Pokud bydlíte v ulici "U studánky", a máte okna směrem na Novou Ves II, byl bych opatrný :) Patrně koukáte na místo, které bylo to poslední co spousta lidí ve svém životě viděla. Pokud je nějaké místo, kde by mohly slabší povahy cítit "něco", tak je to bude asi tady. Zkuste to, já to nepoznám. Hned mi ten místní nápis na aktuální mapě "Na spravedlnosti" začal dávat smysl. Tak se totiž označují tato místa. Dle mého popraviště může být díky nepřesnostem i o 100-200 metrů jinde, proto klidně někde v červeném kruhu.


Za zmínku ještě stojí, že v blízkosti popraviště stojí vila místního zavražděného kontroverzního podnikatele.
  • Líbí se vám tento článek? Dejte nám o tom vědět...

Žádné komentáře :

Okomentovat