zajímavá místa a příběhy v Úvalech a okolí...

Dub u sv. Donáta - místo sibiřských šamanských rituálů

Žádné komentáře
O dávné křižovatce obchodních cest a soše sv. Donáta jsme psali minule. Místo je ale zajímavé ještě jednou věcí. Je zde posvátné místo a dub, vysvěcený nejstarším šamanem jihosibiřské Tuvinské republiky.



Sibiřský šaman Ooržak Dugar-Sjurjun Očur-oolovič pochází z ruské autonomní republiky Tuva a své schopnosti získal po svém pradědovi Ooržakovi.

fotografie: R.Štefek

V červnu 2009 vykonal u sv. Donáta sibiřský posvátný obřad (fotografie a video z obřadu). Na strom byly při obřadu svěcení zavěšeny barevné pruhy látky, kde každá barva představuje jeden z pěti živlů.
fotografie: R.Štefek

Žlutá představuje zemi, červená oheň, modrá vodu, zelená dřevo a bílá představuje železo. Prostřednictvím speciálního rituálu oslovil ducha tohoto stromu, který nyní pečuje o všechny dárce pentliček a je přítelem všech, kteří s ním přicházejí rozmlouvat.



Stejně jako o dárce strom pečuje, tak trest postihne ty co by chtěli pentličky a dárky odcizit nebo poškodit. Tento zlý skutek zůstane v jejich těle a začne navazovat negativní energie. Šaman vyprávěl příhodu o dvou chlapcích, jež poničili stuhy a polámali větve jiného podobného stromu. První do roka zemřel a druhý byl velmi nemocný. Dědeček chlapce tehdy poprosil šamana o pomoc a ten uspořádal nový obřad a napravenému chlapci pomohl.
Závěrem se přiznám, že i my jsme přinesli svoji pentličku v barvě ohně a poprosili ducha stromu aby nás ochraňoval. I věci a síly, které nejdou logicky a pragmaticky vysvětlit, je dobré mít na své straně a ctít je.



Rozhovor se šamanem při jeho návštěvě české republiky na serveru ŽENA-IN.

  • Líbí se vám tento článek? Dejte nám o tom vědět...

Žádné komentáře :

Okomentovat