zajímavá místa a příběhy v Úvalech a okolí...

Svatý Donát - dávná křižovatka i místo zaniklé obce

Žádné komentáře
Nedaleko Úval, směrem na Škvorec, stojí krásná pískovcová socha sv. Donáta. Roku 1764 vévodkyně Marie Terezie Savojská z Lichtenštejnu vydala písemné nařízení, aby na každém jejím panství byla na vhodném místě v polích postavena socha sv. Donáta.




Jedná se o patrona proti krupobití, úderům blesku a bouřce. Socha stojí na někdejší křižovatce důležitých obchodních cest a obklopují ji 4 prastaré lípy. Přestože je sv. Donát ochránce před údery blesku, jsou dvě z těchto lip zcela zničené několika údery tohoto živlu. Také na lidský živel je zázračná síla patrona krátká, proto jeho pískovcový podstavec, zdobený Savojsko-Lichtenštejnským znakem, vykazuje zásahy patrně mladých "umělců", jež vyrývají do měkkého materiálu své iniciály.



Kromě důležité obchodní křižovatky, zde také ještě před třicetiletou válkou byla náves obce Křimín. Bohužel okolo roku 1645 okolí vyplenili Švédové a v té době obec zanikla.



K soše se dostanete po červené turistické trase přímo od úvalského Hostína. V létě je cesta hodně zarostlá, proto doporučují spíše podzim, kdy je lépe schůdná.

  • Líbí se vám tento článek? Dejte nám o tom vědět...

Žádné komentáře :

Okomentovat