zajímavá místa a příběhy v Úvalech a okolí...

Židovská synagoga v Úvalech

Žádné komentáře
Roh ulic 5. května a Dvořákova (na mapě) dnes už není ničím nápadný. Stojí zde velká rodinná vila, kterou postavil Antonín Netušil a každý kdo někdy šel na místní hřbitov, nebo do kopce směrem k obchodu, tuto křižovatku zná.


Jinak tomu bylo ještě před cca 90 lety. Tehdy to bylo důležité středisko židovské komunity v Úvalech. Původně zde stála vrchnostenská mýtnice a sýpka. Změna nastala v roce 1850, kdy byla mýtnice přestavěna na synagogu a židovskou školu. Působili zde rabíni Benjamin Synek, Izák Roubíček a Herman Brod. V roce 1867 byla opravena fasáda synagogy v románsko-gotickém slohu.

zdroj: Úvaly jindy a nyní 1929

zdroj: Úvaly jindy a nyní 1929

Synagoga sloužila svému účelu až do roku 1925, kdy byla zbořena. Poklesl počet věřících a na židovský svatostánek nezbyly peníze. Zbytek věřících se připojil k židovské komunitě v Přistoupimi.
Úvalským židům byla později osudná druhá světová válka. V roce 1942 byli odvlečeni do koncentračního tábora v Terezíně, kde většina z nich nepřežila.
Tento tragický osud postihl i Viktora Šulce, výraznou osobu úvalské židovské komunity. Místní rodák z židovské obchodnické rodiny, režisér a zakladatel moderního slovenského divadla zemřel v roce 1945 v Osvětimi.




  • Líbí se vám tento článek? Dejte nám o tom vědět...

Žádné komentáře :

Okomentovat