zajímavá místa a příběhy v Úvalech a okolí...

Pan Kolaloka a tatíček Limonádového Joeho Jiří Steimar měl horskou vilu v Úvalech

Žádné komentáře
Divadelní herec ND, filmový herec, ředitel divadla Rokoko nebo činohry v Olomouci, hoteliér a také otec velké herecké rodiny Steimarů, kam patří hvězdy jako vnuk Jiří Kodet nebo pravnučky Barbora Kodetová nebo Anna Polívková. To všechno se dá říci o Jiřím Steimarovi. Umělec a nositel řady vyznamenání začínal už v němém filmu a pro mladší diváky je známý hlavně jako pan Kolaloka z geniální westernové komedie Limonádový Joe.

Limonádový Joe aneb Koňská opera [film]. Režie:Oldřich Lipský. ČSR.Filmové studio Barrandov, 1964.
Ten není potřeba představovat. Málokdo ale ví, že tento všestranný umělec žil téměř 26 let v Úvalech. Jeho vilu, postavenou okolo roku 1914 v horském stylu obklopenou lesy, najdete na konci ulice Horova, v jedné z nejhezčích částí Úval. Až někdy půjdete z koupaliště, stavte se podívat. Dnes má Steimarova vila už modernější vzhled, ale svůj původní ráz věrně zachovává.



Na konci ulice se pak dá napojit i na lesní cestu, kterou se dostanete až k mlýnu a na náměstí. Jiří Steimar u nás bydlel až do roku 1967, kdy se přestěhoval do Prahy, kde o rok později umírá na zhoubný nádor. Jeho slavné potomky vidíme ve filmech a na prknech divadel dodnes.
  • Líbí se vám tento článek? Dejte nám o tom vědět...

Žádné komentáře :

Okomentovat