zajímavá místa a příběhy v Úvalech a okolí...

Hrob posledního blanického rytíře u Českého Brodu

Žádné komentáře
Tenhle příběh je skutečně hodně starý. Ve vsi odkud pocházím, žila jedna postarší paní. Lidé říkali, že je trochu bláznivá, prý už jí hlava moc neslouží. Skoro do smrti jezdila na kole a stále něco nahlas pro sebe vykládala. Jednou si pamatuji, ani nevím kde to bylo, mumlala, že ve skramnickém kostele je s mečem pochován poslední blanický rytíř. Tehdy to pro mě bylo asi tak pravděpodobné, jako kdyby tam byl pohřben Horymír ještě na Šemíkovi a nějak jsem tomu nevěnoval pozornost.
Až po letech jsem četl o skramnickém kostele, kousek od Českého Brodu. Má spoustu zajímavostí a světe div se, byla tam zmínku, že zde údajně leží i Vilém Blanický z Blanice. Blesklo mi hlavou, že na tom co ta babka bláznivá říkala asi něco bude.


Najednou mě to začalo zajímat a bavit a trochu jsem zapátral. Skutečně to do sebe začalo zapadat. Blaničtí z Blanice byla česká vladycká rodina, která se nazývala po vsi Blanici u Pavlovic. Neměla nic společného s pohádkou o "Blanických rytířích", ale to nevadí. Jejich znakem byl štít posetý koulemi a klenotem byly rohy. Náš hledaný byl Vilém Blanický z Blanice, který vlastnil statek Cerhýnky a Hřiby. Zemřel 1. listopadu 1584. Byl posledním členem tohoto rodu a říká se, že byl pohřben s pečetí a s mečem ve skramnickém kostele.
Několikrát jsem se plánoval do kostela vypravit, ale pokaždé mi to nějak nevyšlo. Klaplo to až teď, na vánoce, na akci "Svěcení vína". Dorazil jsem ještě před akcí, aby byl čas si všechno prohlédnout. Byl tu jen místní farář a mordoval se chudák s otvírákem nad špunty na lahvích vína. Vůbec mu to nešlo, tak jsem mu s tím pomohl, abych prolomil ledy :) Už se skoro bál, že tu "krev boží" z těch lahví dneska prostě nedostaneme. Hned se ho ptám, jestli neví o hrobu Blanických, ale bohužel neměl ponětí. No nevadí, podívám se sám. Nakonec to nebylo až tak těžké najít.


Hned u vchodu napravo je náhrobek Viléma Blanického, zasazený do jižní vnitřní stěny kostela. Je z červeného mramoru a v horní částí je nápis, ve středu je vytesaná postava muže v brnění a v dolní části je přilba s mečem a erb Blanických. Nedá se vyfotit uplně celý, protože jsou o nej opřené nějaké štafle a přiraženy lavice.

LETA PANIE M DLXXXIIII . W PON
DIELI PO WSSECH SWATYCH VMRZEL
VROZENY WLADYKA PAN WYLIM BLANI
CKY Z BLANICE A NA CERHYNKACH
GIZ POSLEDNI Z TOHO RODV A TVTO GESt
POCHOWAN S MECEM Y S PECETI GEHO


Podle historických pramenů byl původně na zemi a až později byl vsazen do jižní zdi kostela. Prameny zmiňují, že hrobka posledního člena rodu Blanických je přímo mezi kropenkou (nádoba na svěcenou vodu u vchodu) a náhrobkem na zdi. Měla by být 2,13 m dlouhá, 1,5  široká a 2 m vysoká. Má obsahovat 3 rakve a vchod do podzemní hrobky má být hned u kropenky.


Vchod do hrobky je tedy přímo pod těmito lavicemi pro věřící ....a ti se začali, bohužel pro mě, v době kdy jsem tu byl již postupně scházet na bohoslužbu. Blíže už jsem se tedy nemohl dostat. Tak snad příště:(
Nicméně dnes už tomu věřím, skutečně tu leží... ten "poslední blanický rytíř"... poslední z rodu Blanických, vladyka Vilém Blanický z Blanice i se svým mečem a rodovým erbem.

  • Líbí se vám tento článek? Dejte nám o tom vědět...

Žádné komentáře :

Okomentovat