zajímavá místa a příběhy v Úvalech a okolí...

Oleg Reif... papaláš Plánička ze Slunce seno se narodil v Úvalech

Žádné komentáře
Pokud, stejně jako já, nejezdíte vlakem, možná jste si nikdy nevšimli nenápadné pamětní desky Olega Reifa na úvalském nádraží. A možná i všimli, ale vsadím se, že jen podle nevšedního jména, většina lidí netuší o koho jde. Deska je tam od roku 2012 a připomíná památku toho našeho "rodáka". Oleg Reif se totiž v roce 1928 v Úvalech narodil přímo v nádražní budově.

Byl znám především jako výborný herec a divadelní režisér. Zahrál si i po boku takových jmen, jako je duo Voskovec a Werich. Pamatoval si ho budete spíše ale v jeho pozdějších rolích, třeba jako krajského papaláše Pláničku staršího, jenž dostane facku od Heleny Růžičkové nebo v roli lorda v Kameňáku.

zdroj: youtube.com
Oleg Reif měl kromě svého uměleckého života pestrý i ten rodinný. Jeho matka byla z Plzeňska, ale otec byl z Petrohradu z ruského šlechtického rodu. Po bolševické revoluci, roku 1917 utekl do Čech. Otec, ač Rus, se později negativně vyjádřil o příchodu sovětských vojsk a proto putoval na Sibiř, kde strávil 13 let. Jeho matku vyhodili z práce a Oleg byl prohlášen za syna zrádce. Později mu Stb nabídla spolupráci, paradoxně stejní lidé, co poslali jeho otce na Sibiř.
Oleg Reif zemřel v roce 2011 ve věku 83 let.
  • Líbí se vám tento článek? Dejte nám o tom vědět...

Žádné komentáře :

Okomentovat