zajímavá místa a příběhy v Úvalech a okolí...

Místo posledního zvěrstva 2. světové války v Úvalech díl druhý: Střelba u hřbitova

Žádné komentáře
Protože vás příběh o posledních dnech 2. světové války zaujal a dostal jsem dotaz na druhý pomník u hřbitovní zdi, přidávám druhý díl.
Tento druhý pomník je trochu známější, protože je viditelný a přímo ve hřbitovní zdi úvalského hřbitova. Příběh se prolíná s předchozím a byl asi nějak takto...
Němci odtáhli na svoje velitelství do Českého Brodu někdy kolem půlnoci z 5. na 6 května. Úvalští začali mohutně stavět barikády na všechny příjezdové cesty do Úval. Bylo jasné, že je konec války, ale i tak to bylo obrovské hrdinství, které se rovnalo trestu smrti. Němci ve snaze zachránit si život a dostat se pokud možno do rukou Američanů a ne Sovětů, nebrali ohled na nic a jejich brutalita neznala mezí. Ve Vidrholci úvalští káceli stromy, aby zablokovali silnici na Prahu, převraceli železniční vagóny a jedna z barikád byla taky na "Stříbrňáku". Starší úvaláci to místo dobře znají. Tehdy ještě nebyla nová silnice č. 12 z Českého Brodu na Prahu a každý musel projet přes Stříbňák okolo hřbitova skrz město. Němci se tudy vraceli z Českého Brodu do zabarikádovaných Úval někdy kolem poledne. A jak píše Kronika z roku 1945 obávali se odporu. Několikrát dorazili s tanky k zátarasu na Stříbňáku a zkoušeli jak velký odpor je čeká. Po několika menších přestřelkách se stáhli. V 15 hodin už ale přijela velká kolona německých tanků a obrněných vozidel a začala bitva, kde na Úvaly létaly protiletadlové střely. A právě tady v tomto boji byli zadrženi a zastřeleni Milan Dufek, Václav Havlíček a Jaroslav Kvíz. Těžce byl postřelen také August Hanek. Toho zachránili místní skauti, jež ho našli u hřbitovní zdi a odtáhli do posledního domku. Tam mu v chlívku ošetřili rány a později byl převezen do nemocnice a zachráněn. Ostatní takové štěstí neměli, byli už mrtví. Dnes mají na hřbitovní zdi desku.



zbytek původní dlážděné silnice na Český Brod

Pokud vás tato úvalská událost zaujala, tak doporučuji podrobný popis na základě vyprávění účastníků ve knize "Dny jenž otřásaly nitrem člověka" od J. Bedrny.


  • Líbí se vám tento článek? Dejte nám o tom vědět...

Žádné komentáře :

Okomentovat