zajímavá místa a příběhy v Úvalech a okolí...

Dva unikátní dochované fotografické střípky z úvalské minulosti první pol. 20 století

Žádné komentáře
Nedávno jsem mohli vidět předválečné video z Úval od Jaroslavy Brokešové. Nyní nám paní Jaroslava zaslala dvě zachovalé dobové fotografie, které krásně ilustrují život v Úvalech první v pol. 20 století.

Pohřební průvod
Na první fotografii je vidět velký pohřební průvod v Pražské ulici, směřující patrně k farnímu kostelu na zádušní mši. K fotografii nemáme žádné podrobnosti, tak můžeme jen domýšlet. Pravděpodobně byla pořízena okolo roku 1920-1930. Letopočtu by odpovídal i kněz na fotografii, který dle podoby bude patrně sám Alois Dostál, spisovatel a římskokatolický kněz v Úvalech. Sloužil zde až do své smrti v roce 1934. Jeho bustu můžete dnes vidět na náměstí na zdi místní fary.



Pohřební průvod byl obvykle vypravován z domu smutku a následovala ho celá vesnice či město, nebo alespoň zástupce každého domu. V čele průvodu, které ale není na fotografii vidět, šel obvykle ministrant nesoucí kříž, až za ním další ministranti, kapela, kněz a družičky. Po nich jel pohřební povoz s rakví a za ním blízká rodina a poslední smuteční hosté.

A takto vypadá místo dnes.


Úvalské nádraží
Tato fotografie zobrazuje přednostu úvalské stanice, pradědu paní Jaroslavy, po jeho pravé ruce dědu a po stranách jeho bratry. Fotografie byla pořízena okolo roku 1935-38.



Dnešní podoba místa se příliš neliší. Jen místo nápisu Úvaly jsou dnes klimatizační jednotky a také je vidět, že tehdy po zdech nikdo nečmáral.




  • Líbí se vám tento článek? Dejte nám o tom vědět...

Žádné komentáře :

Okomentovat