zajímavá místa a příběhy v Úvalech a okolí...

Tvrz Vyšehořovice - jedna z nejzachovalejších středověkých tvrzí

Žádné komentáře
Na dohled od Úval se nachází patrně jedna z nejlépe zachovalých středověkých tvrzí - Tvrz  Vyšehořovice. Je vidět prakticky hned od hlavní silnice (na mapě) a určitě stojí za návštěvu. V okolí Úval není moc podobně monumentálních a zachovalých památek z této doby.

Vznik se datuje do 13. století, odkud pochází třípatrová kamenná věž. Později přibývaly další paláce. Z doby gotické se dochoval unikátní prvek, kamenná deska s erbem rodu Rožmitálů. Dnes již není součástí tvrze, ale je uložen na Obecním úřadě.


Tvrz měla několik majitelů. Ten nejstarší známý byl Havel z Vyšehořovic, na počátku 15. století to byl zase pražský měšťan Zikmund Rokycanský a před husitskými válkami Fricek z Vyšehořovic. Vyšehořovice se v 17 století stávají součástí Kounického panství, u kterého zůstaly až do moderní doby. Nakonec ve zdejším areálu působilo JZD, které tvrz využívalo jako skladiště nepotřebného odpadu. Paradoxně díky tomu, že byla v uzavřeném areálu JZD a byl k ní omezený přístup, nepostihl tvrz stejný osud, jako podobné památky, které byly zničeny nebo rozebrány na stavební materiál.



V restituci získala tvrz nová majitelka Libuše Linhartová a ta se snaží s pomocí sdružení Přátelé vyšehořovické tvrze vrátit tvrzi její původní vzhled.





Tvrz je oficiálně nepřístupná, ale není velký problém se do ní krátce podívat. Stojí na soukromém pozemku bývalého JZD, kde stačilo jen u vrátnice požádat zda je možné se podívat dovnitř a soukromá prohlídka "na vlastní nebezpečí" mohla začít. V areálu probíhá rekonstrukce, proto pokud nechcete riskovat doporučuju se ozvat majitelce a domluvit si prohlídku.

Pověst o loupeživém rytíři Vyšehořovi
K tvrzi se váže také místní pověst "O loupeživém rytíři Vyšehořovi". Což byla skutečná postava zdejšího majitele tvrze z počátku 16. století - Jaroše z Vyšehořovic. Ten získával informace o plánovaných cestách pražských bohatých kupců se svým zbožím skrze zdejší kraj, a společně s dalšími se podílel na jejich okrádání a loupežných přepadení. Pražští měšťané Jaroše později lapili a popravili. Pro místní je dodnes téměř romantický hrdina.



  • Líbí se vám tento článek? Dejte nám o tom vědět...

Žádné komentáře :

Okomentovat