zajímavá místa a příběhy v Úvalech a okolí...

Krásná zřícenina kaple Povýšení sv. kříže na Břístevské hůře

Žádné komentáře
Dneska se to velikonoční počasí tak střídalo, že to na velkou výpravu úplně nebylo. Ale je tu i pár míst, kam se dá vyrazit na minivýlet a bude to stát za to. Jedno takové místo, kousek od Úval, je u Starého Vestce. Náročnost je fakt jen asi 2 km lehké chůze celkem. Určitě to místo občas vídáte z dálnice, když jedete na Hradec. Široko daleko jedinej kopec, nahoře pár stromů a viditelné obrysy zříceniny. Dlouhá léta jsem okolo jezdil a vždy si říkal co to asi bude.


Je to zřícenina barokní kaple Povýšení sv. Kříže z roku 1714 a sedí na Břístevské hůře 233 m n.m. Byla postavena z darů farníků do tvaru kříže. Bohužel už roku 1818 vyhořela a již nebyla obnovována. Přerovská kronika uvádí, že ještě dlouho po vyhoření byly patrné zbytky malované barokní architektury. Dnes už vidět nejsou, ale i tak zřícenina stojí za podívání.



 

Pokud se sem chcete vydat, tak nechte auto tady a pak už je to jen za nosem. Vede tu i žlutá turistická, ale určitě nezabloudíte. Až dorazíte před hůru, můžete jít pravou stranou nebo levou. Obě vedou nahoru. Zpět to můžete zase prohodit, aspoň uvidíte zase jiné výhledy. Na fotce níže je výhled na další z trojice Polabských hůr a to Semickou hůru. Vedle vlevo je ještě Přerovská, ale o tom třeba zase příště.


  • Líbí se vám tento článek? Dejte nám o tom vědět...

Žádné komentáře :

Okomentovat