zajímavá místa a příběhy v Úvalech a okolí...

Místo posledního zvěrstva 2. světové války v Úvalech díl třetí: Sprosté vraždy

Žádné komentáře
K příběhům o posledních zvěrstvech 2. světové války jsem dostal spoustu emailů. Některé se týkaly i toho, zda napíšu něco i o dalších dvou pomnících, které je možné v Úvalech vidět.
První je hned u úvalského nádraží na rohu ulice Alešova a V. Nováka. Zde byl zastřelen krejčí František Šlajer. Psal se 6. květen 1945 a konec války byl na spadnutí. Odsunutí němečtí vojáci se odpoledne s těžkou technikou probíjeli z Českého Brodu zpět do zabarikádovaných Úval. Večer už Němci drancovali město a nutili místní muže odklízet barikády. A právě tehdy byl údajně po neuposlechnutí výzvy k zastavení nevinně zezadu zastřelen německým vojákem František Šlajer. Byl ponechám na ulici bez povšimnutí a pomoci. Až jedna odvážná slečna se ho později ujala, ale už mu nebylo pomoci.  



Druhý pomník můžete vidět u silnice z Úval do Květnice, po levé straně, před zatáčkou doleva. Je to pomník Miroslava Jenšovského, zastřeleného ve stejný den, 6. května 1945. Říká se, že nešlo o boj, ale o zastřelení, když se vracel pěšky z Prahy domů do Přišimas.
Oba případy byly jen obyčejné sprosté vraždy nevinných lidí v posledních hodinách druhé světové války.




  • Líbí se vám tento článek? Dejte nám o tom vědět...

Žádné komentáře :

Okomentovat