zajímavá místa a příběhy v Úvalech a okolí...

Píše se rok 1966 a v Čelákovicích odkrývají unikátní upírské pohřebiště

1 komentář
Tento příběh může znít na první pohled trochu bláznivě. Původně jsem o tom ani nechtěl psát. Pokud ovšem i renomované zahraniční zdroje, jako třeba skotská verze The Herald, označují Čelákovice jako přední upírské místo, nedalo mi to. Dokonce jeden z největších celosvětových vyhledávačů letenek Cheapflights.com přiřadil Čelákovice do TOP 10 upírských destinací na světě. Tak na tom asi něco bude a jel jsem se tam podívat.
Vraťme se od 50 let zpět. Píše se červenec roku 1966 a pan František Zmeka kope na své zahradě výkop pro vodovod. Místo vodovodu ho ale čeká velké překvapení. Při kopání narazí na lidskou kostru. Na místo jsou ihned voláni místní příslušníci SNB a také lékař. Ten konstatuje, že kostra tu leží tak dlouho, že je to mimo zájem trestních orgánů a bude to tedy spíše hádanka pro archeology. Vše bylo nahlášeno archeologickému ústavu, který zde nařídil rozsáhlý výzkum. Průzkum osobně vedl Jaroslav Špaček, nynější zastupitel města Čelákovice a bývalý ředitel místního muzea. Ten tu patrně udělal největší objev svojí kariéry a na pozemku zahrady nečekaně odkryl jedenáct zvláštních hrobů se čtrnácti těly. Stáří pohřebiště dle nalezených artefaktů určil na období 10-11. století. Všechny kostry patřili mladým dospělým mužům, jež nezemřeli přirozenou smrtí, mírně se odlišovali od běžné populace a vykazovaly zásahy protivampyrických opatření.

Zdroj: Městské muzeum v Čelákovicích
Byly to zejména ruce svázané za zády, nepřirozená poloha na boku nebo na břiše, posmrtně oddělená hlava, ústa ucpaná pískem nebo dřevěný kůl v hrobě. Tato opatření lidé prováděli u jedinců, jež se děsivě báli a považoval je za upíry. Opakovaně otevírali hroby a prováděli protivampyické zásahy, aby se pojistili proti opětovnému vstaní z hrobu.

Zdroj: Městské muzeum v Čelákovicích
Tehdy proto Jaroslav Špaček formuloval závěry, že se jedná o v Evropě absolutně unikátní "hřitov vampýrů". Byl by to tehdy uplně první nalezený hřbitov speciálně pro upíry. Možná kdyby tehdy nebyl hluboký komunismus vypadaly by Čelákovice dneska jinak. Být to v USA tak tam dnes stoji obrovské upíři muzeu, zábavní park a je to turistické lákadlo číslo jedna ještě před Karlovým mostem. Podobně jako je pro příznivce UFO třeba americký Roswell.
Kolem události je ještě dnes spousta otazníků. Mluví se o utajené zprávě, která se neměla nikdy dostat na veřejnost, a nechuti orgánů podat kompletní informace. Také po několika desítkách let vznikla oponentura archeoložky Pavlíny Maškové, které zpochybňuje závěry pana Špačka. Pohřebiště označuje spíše za "nepietní" než vampyrické a formulovala teorii o blízkém popravišti a následném nepietním pohřbívání v zemi.
Ať je to jak chce, Čelakovicím už upíry nikdo neodpáře. Proto až pojedete městem kolem místa, příznačně nazvaném, "U Mrchovláčka" a ulicí Majakovského, vzpomeňte si na upíry. Možná tu leží další a občas vstávají z hrobu.

Dům na jehož zahradě byly odkryty hroby



  • Líbí se vám tento článek? Dejte nám o tom vědět...

1 komentář :

  1. Likewise, once the borrowed funds term is thru, you need to settle any remaining balance with a balloon payment. canada mortgage calculator Currently the qualification rate for a fixed price high ratio mortgage is the 5 year. mortgage payment calculator canada

    OdpovědětVymazat